
rouwwerk
een andere kijk op rouw
Manu Keirse
Manu Keirse is klinisch psycholoog, doctor in de geneeskunde en de autoriteit in België en Nederland als het gaat om verdriet, verlies en de laatste levensfase.
In zijn boeken heeft hij de term ‘rouwtaken’ ontwikkeld. Waar men vroeger uitging van een rouwproces waar je doorheen moest en wat een passieve houding en geduld impliceerde, gaat Manu Keirse uit van een actieve houding ten opzichte van de pijn bij verlies en afscheid.
rouwtaken
De vier taken die Manu Keirse omschrijft zijn de volgende:
Het verlies onder ogen komen.
Dit mag je letterlijk nemen, het is goed voor het verwerken van de pijn om het lichaam te zien van degene die is overleden. Je brein kan je dan niet langer voor de gek houden.
Het voelen van de pijn en het verdriet
Stop het niet weg, maar aanvaard de pijn die er bij hoort. Hierbij kunnen rituelen een rol spelen.Je leven opnieuw inrichten
De momenten die je deelde met de persoon gaven je vaak ook richting in je leven, zeker in het geval van mantelzorg. Het actief zoeken naar een nieuwe invulling van die momenten helpt om het verlies van een dierbare een plek te geven in je leven.De persoon een nieuwe plek geven in je leven
Hierbij kunnen we diverse rituelen verzinnen waardoor de persoon die er niet meer is, toch onderdeel blijft van degene die hem/haar overleven.
Dit zijn overigens geen chronologische taken; zoals dat gaat in het leven zal het soms asynchroon door elkaar lopen, terugkomen op onverwachte momenten of je ineens bij de kladden grijpen als je dacht dat je al voorbij een punt was.
pijn bij verlies en afscheid
Deze rouwtaken zijn ook toepasbaar bij het verwerken van pijn bij het verlies van bijvoorbeeld werk, een levensfase of een relatie die uitgaat.
Deze taken hebben mij ontzettend geholpen in het leren leven met rouw. Ik leerde begrijpen dat je iets niet verwerkt, maar bij je draagt en een nieuwe plek geeft. Dat was ontzettend inspirerend en helend.
Ook bij mij persoonlijk heeft het veel geholpen om bijvoorbeeld afscheid te nemen van mijn oude ik, de man die ik was voor ik een burn-out kreeg en die nooit meer zal terugkeren. Doordat ik erkende dat ook dit een vorm van rouwen was en de rouwtaken van Keirse wist toe te passen heeft die oude Aldo een mooie nieuwe plek in mijn leven gekregen.
De rouwtaken van Manu Keirse staan vaak ook centraal in hoe ik rouwrituelen verzin, met name om het verlies onder ogen te komen, de pijn te voelen en nieuwe rituelen te verzinnen die de overleden persoon een nieuwe plek in je leven geven.
Lees hier meer over in dit verhaal over een rouwritueel met een groep mannen.
De rouwtaken van Manu Keirse hebben mij ook persoonlijk geholpen om mijn eigen rouw een plek in mijn leven te geven (…)
Aldo Bruining